Açık Kaynak Kodlu Yazılımların kamu sektöründe kullanımının yaygınlaştırılması ile BT giderlerinden tasarruf edilmesi, üretici bağımlılığının azaltılması ve siber güvenliğin güçlendirilmesi hedeflenmektedir. Bu hafta Onedio’nun bana ayırdığı bu sütunda; Kısaca AKKY olarak bilinen Açık Kaynak Yazılım nedir? Ve neden bu kadar değerli konulara değineceğim?
Açık Kaynak Kodlu Yazılımların (AKKY) Kamuoyunda Kullanılmasına İlişkin Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete’de yayımlandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayınlanan genelge ile kamuda açık kaynak yazılım kullanımının yaygınlaştırılması, bilişim harcamalarından tasarruf edilmesi, üretici bağımlılığının azaltılması ve siber güvenliğin güçlendirilmesi amaçlanıyor.
Dijital Dönüşüm Ofisi’nin Twitter hesabından konu ile ilgili olarak şu paylaşım yapıldı: “Kamuda açık kaynak kodlu yazılımların (AKKY) kullanımını yaygınlaştıracak olan Kamuda Açık Kaynak Kodlu Yazılımların Kullanımına İlişkin Genelge, Başkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı.Genelge ile #DijitalCentury’de kamuda #AKKY kullanımını yaygınlaştırarak rekabet gücümüzü artırmayı, bilişim harcamalarından tasarruf etmeyi, üretici bağımlılığını azaltmayı ve siber gücü güçlendirmeyi hedefliyoruz. güvenlik.” sözlerle duyurdu.
Bu amaçla Milli Savunma Bakanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Kıyı Emniyeti dışındaki kurumlar da görev yapmaktadır. Komutanlık fizibilitesini gerçekleştirerek çalışmalarını 9 ay içinde Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’ne sunacak.
AKKY geçiş sürecinde Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından kurumlararası uyum sağlanacaktır.
Rapor ve rehber, gerektiğinde Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından güncellenerek resmi internet sitesinde yayınlanacak.
Neden 10 Element ile açık kaynak yazılım?
1) Açık kaynak yazılımı artık yazılım teknolojisinin geleceği gibi görünüyor. Web, Mobil ve Bulut çözümlerinde hakim hale gelmiştir. Pek çok bilgi, robotik, yapay zeka, siber güvenlik, AR/VR ve analitik yazılım çözümleri artık internet ortamında açık bir biçimde paylaşılıyor.
2) Açık kaynak yazılım, telif hakkı sahibinin yazılımı kullanmasına, değiştirmesine ve geliştirmesine olanak sağlayan, tek bir lisans altında yayınlanan bilgisayar yazılımıdır.
3) Açık kaynak yazılımı, kullanıcı ve geliştirici arasında açık bir işbirliği sağlayarak, kullanıcının geliştirme ve bakım sürecinde daha esnek hareket etmesini sağlar.
4) Kodu gözden geçirme olasılığı, yazılıma olan güveni artırır.
5) Kullanıcı, yazılımın kalitesini doğrudan ölçebilir.
6 Açık kaynak kodlu yazılımlar ile birçok şirketin farklı bakış açıları bir araya gelerek inovasyonu daha mümkün kılmaktadır.
7) Açık kaynak kodu; yazılım dilini bilen kullanıcıların yazılımı bireysel ihtiyaçlarına göre uyarlamasına olanak tanır.
8) Yine açık kaynak kodlu yazılımlarda yapılandırmalar ve iyileştirmeler çok daha hızlı ve kolay yapılabilmektedir.
9) Tüm bu imkanlar önemli ölçüde mali tasarruf sağlar.
10) Mevcut açık kaynak yazılımların Türkiye’de faaliyet gösteren yazılım firmaları ve Türkiye’de istihdam edilen çalışanlar tarafından üretilmesi teşvik edilecektir. Milli gelire ve beyaz yaka istihdamına katkı sağlayacak.
instagram
heyecan
Facebook
bağlantılı
Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamen yazarların orijinal niyetleridir ve Onedio’nun yayın politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio
sereflikochisar-haber.com.tr