Haber

Havaalanı Olarak Yapıldı, Düğün Salonu Oldu

1990’lı yılların başında ‘Her şehre bir havalimanı’ kampanyası çerçevesinde pisti ve binası yapılan Kastamonu Havalimanı, devletin ödenek ayırmaması nedeniyle 12-13 yıldır atıl durumda. Kastamonu Havalimanı’nın tarifeli uçakların iniş yapmadığı terminal binası amatör uçaklar dışında düğün salonu olarak kullanılıyor. Çocukların top oynadığı, koyun ve ineklerin otladığı havalimanının 2 bin 400 metrelik pisti de yıkıldı.

Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) tarafından düzenlenen Anadolu Gezileri’nin ilki olan Kastamonu turunda Kastomon Havalimanı, “Havalimanı Düğün Salonu” tabelasıyla dikkat çekti. “Her şehri olan bir havalimanı” sloganı çerçevesinde inşa edilen havalimanının 2 bin 400 metrelik pisti ve terminal binası bulunuyor. Ancak amatör ve özel uçakların defalarca iniş yaptığı havalimanı 12-13 yıldır atıl tutulmuş ve adeta çürümeye terk edilmiş durumda. Pist üst betonu yıkılırken, koyun ve ineklerin otladığı, çocukların top oynadığı havalimanının terminal binası ‘boş kalmasın’ diye düğün salonu olarak kullanılıyor.

Kastamonu Valisi Mustafa Kara, Kastamonu halkının imece usulüyle yaptırdığı havalimanının 12-13 yıldır atıl durumda beklediğini kaydetti. Havalimanının hizmete açılabilmesi için terminal binasının küçük bir tadilattan geçmesi, pist yüzeyindeki tahribatı gidermek için 5-10 santimetre betonarme çalışması yapılması, pistin 600-700 metreye kule yapılması gerektiğini söyleyen Kara, havalimanına gelen Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinin incelemelerde bulunduğu alanı hizmete açtığını sözlerine ekledi. için 2 trilyonluk bir kaynağa ihtiyaç olduğunu belirlediklerini bildiren Kara, “Ama çok fazla kaynağa ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum” dedi.

Ulaştırma Bakanı’nın Kastamonu’yu birkaç kez ziyaret ederek havalimanının çalışmadığını söylediğini aktaran Kara, konuyla ilgili bakan ve milletvekillerine de yazı yazdıklarını kaydetti.

“KASTAMONU SPOR KİRALAMALARI”

Kara, havalimanı terminal binasının düğün salonu olarak kullanılmasıyla ilgili “Havalimanı bittiğinde düğünümüz olacak” şakasıyla yanıt verdi. Kara, terminal bölgesinin il özel idaresi olduğunu ve “boş kalmamak” için Kastamonu Spor’a kiraladıklarını, Kastamonu Spor’un ise gelir elde etmek için terminal binasını “nikah salonu” olarak kullandığını kaydetti.

Havalimanının Türkiye’de en fazla göçmen alan şehir olan Kastamonu için önemli olduğuna dikkati çeken Vali Kara, İstanbul’da 1-1,5 milyon Kastamonulu’nun yaşadığını, Kastamonu’nun ortasında ilçeler de dahil olmak üzere günde 50 otobüsün çalıştığını söyledi. İstanbul gibi nedenlerle artık bir üniversite kurulacak. Havalimanının hizmete açılmasının önemine dikkat çekti.

Kara, havalimanının kullanımı için özel hava yolu şirketleriyle de görüştüklerini ancak bir sonuç alamadıklarını söyledi.

Kastamonu Ticaret Borsası Başkanı Sedat İşeri, tarihi ve doğal güzellikleri ile turistleri bekleyen ve turizmi tanımaya çalışan Kastamonu’da böyle bir havalimanına sahip olmanın büyük bir şans olduğunu belirtti. Bu değerli bir potansiyel. Bu nedenle havalimanı işletmeye açılmalıdır” dedi.

8 YILDIR İNŞAATI DEVAM EDEN POLİS OKULU

Öte yandan Kastamonu’da inşaatı tamamlanmamış bir polis meslek lisesi bulunmaktadır. Vali Kara, Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu’nun İçişleri Bakanlığı döneminde başlanan ve 8 yıl süren inşaatın eski Kamu İhale Kanunu nedeniyle tamamlanamadığına dikkat çekti. Eski İhale Yasası’nın “işlerin bitirilmemesi esasına dayandığını” savunan Kara, kalan işleri yeni yasaya göre ihale edeceklerini ve 1 yılda bitirileceğini kaydetti.

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu